Keresés a lapon:
<< Vissza
Wonderfalls
Aithinne - 2008-06-06 23:00:39
Fantasy, Filmek, Sorozatok

       
      Számomra (kedves olvasó számára talán kevésbé) nyílván valóan, írok erről a mostohán elfeledett, vagy inkább soha-meg-sem-ismert műről.

      Korábbi nagy kedvenceim alkotóinak elméjéből pattant ki ez újabb ínyencség. Név szerint Todd Holland és a zseniális Bryan Fuller(Dead Like Me, Pushing Daisies; társként: Heroes, ST Voyeger és DS9), valamint TimMinearnak (Firefly, Angel) is volt azért az írásához egy kis köze 2-3 rész erejéig, ami ilyen mini-sorozatnál nem is csekélység.

      Természetesen a legtöbbet emlegetett, áldott és átkozott csatornán, a FOX-on sugározták rövid ideig (4 rész), a lehető legszerencsétlenebbül megválasztott időben, az akkor már nagyon népszerű helyszínelők és jóbarátok alatt.


      A sorozat 13 résszel, 2004 tavaszán látott napvilágot, kanadai-amerikai felségjelekkel. Kategóriáját tekintve bátran lavíroz a misztika, vígjáték alapelemek közt, leheletnyi elviccelt drámákkal, csipetnyi romantikus másodpercekkel.
      Ami az alapsztorit illeti, adott egy hely: Niagara Falls, valamint egy lány: Jaye Tyler, filozófia diplomás húszas éveiben járó, „túlképzett munkanélküli”. A középpontban főhősnőnk, az ő családja, és a különféle problémáikkal küszködő, segítségre szoruló emberkék állnak. A helyszín ahonnan a sztorik kezdődnek, majd visszatérnek az a szuveníreket árusító kis ajándékbolt, ahol Jaye dolgozik.
      A csavar, vagy inkább furcsaság az, az egészben, hogy hamarosan mindenféle szobrocskák, plüssök, kerti díszek, tejkiöntők kezdenek utasításokat szajkózni a megfelelőképpen cinikus, szarkasztikus, enyhén az élettől megcsömörlött főhősnőnknek. Nem sok választása lévén próbálja is követni ezeket a sokszor 10 értelmű és abszolút nem világos parancsokat, miközben széthullott magán- és családi életét is próbálja rendbe tenni.


      Ahogy minden kezdődik: réges-régen, egyszer volt, és hol is volt, az a bizonyos Niagara Falls, egyike a világ hét természeti csodájának.
S mint ilyennek, van egy régi legendája:

„Tehát, volt az, az isten, aki a vízesésben élt. Az indiánok mind féltek tőle, mert embereket ölt. Ezt gondolták: "Hé, hogy vegyük rá ezt a csókát, hogy ne gyilkolásszon?" Aztán valaki azt mondta: "Adjunk neki ajándékot!" Mindent odaadtak neki, de még mindig mérges volt, ezért kitalálták, hogy ha ennyire szeret öldökölni, miért ne áldoznák fel neki néhányukat?
A főnök önként felajánlotta a lányát, mert azt hitte, ez olyan dicsőséges. Belökték a hercegnőt egy csónakba, és elindították a folyón.
- Az őslakos amerikaiak soha nem hódoltak véráldozattal.
- Ne szakíts félbe.
A főnök észbekapott: "Istenem, mit tettem?" Elindult a kenujával, hogy megmentse a lányt. De a hercegnőt nem érdekelte. Azt mondta: "Találkozom a végzetemmel." Híres utolsó szavak. Komolyan. Ráírják fürdőköpenyekre is. Szóval, a hercegnő alábukott.
- Ne!
 - De semmi gáz, mert az isten rájött, hogy a csaj bejövős, ezért megkímélte az életét. És megígérte, hogy ha a lány vele marad, megbocsát a népének, és megvédi a földjüket az idők végezetéig. A lány belement, hogy az istennel éljen a vízesésben, így ő lett a Köd Leánya. Így a hercegnőnek köszönhetően a Niagara megmaradt egy varázslatos helynek, a több száz éve tartó kereskedelem ellenére is.”
(köszönet a filmszöveg fordításért Joe-ker –nek)


A részek pedig a következők:
-01- Wax Lion
-02- Karma Chameleon
-03- Wound-Up Penguin
-04- Pink Flamingos
-05- Crime Dog
-06- Barrel Bear
-07- Muffin Buffalo
-08- Lovesick Ass
-09- Safety Canary
-10- Lying Pig
-11- Cocktail Bunny
-12- Totem Mole
-13- Caged Bird

Szereplő gárda:
Caroline Dhavernas (Jaye Tyler - főhős)
Tracie Thoms ( Mahandra McGinty – barátnő )
Tyron Leitso ( Eric Gotts – barát és kocsmáros )
Katie Finneran ( Sharon Tyler – nővér )
Lee Pace ( Aaron Tyler – báty )
Diana Scarwid  ( Karen Tyler – anya )
William Sadler ( Darrin Tyler – apa )

      Ha van, aki kedvet kapott az ízelítő alapján, akkor hajrá be a fotelbe-ágyba-kanapéra: a sztori változatos és egyre pörgősebb, csak ajánlani tudom. Nem tocsog a vérben és egyéb testnedvekben, egyszerűen tiszta és léleküdítő.

 

denni - 2008-06-14 15:33:57
ahogy utánanéztem, csak pár rész van sajna magyar felirattal, a többi angol :(

 

Siaynoq - 2008-06-25 10:19:09
A sorozat engem is megfogott (ezért is fordítottam le belőle pár részt), de őszintén szólva én már kissé untam egy idő után. Az tény, hogy poénos - főleg intellektuális vonalon - én azonban nem találtam meg benne az "igazi sztorit", amely számomra izgalmassá tette volna hosszú távon. A “huh, vajon a következő részben mit baromkodnak" érzés nálam elmaradt. Mindenesetre köszi az összefoglalót, ajánlom mindenkinek, hogy nézze meg és döntse el, hogy csak velem van-e a gond ;)

 

erwinke - 2009-03-22 22:11:11
Már csak a 12-edik rész nincs lefordítva, az összes többihez van felirat.

 

 

 

Navigáció
Írások száma: 58
 
Kategóriák:
Novella ( 19 )
Versek ( 14 )
 
Partnereink
Takácsandrea fotográfus
Wellness Praktikák Blog