Keresés a lapon:
<< Vissza
Pilates - módszer, avagy a testformálás művészete
Aithinne - 2007-08-30 14:29:34
Gyógyítás, Tudomány

A Pilates nagyban eltér a többi hagyományos edzésformától, talán ez is a kulcsszó: nem igazán edzés, hanem a harmónia megteremtése a test izmain, tartásán keresztül.
Lényege egyszerű: testtudatot alakít ki, ami gyakorlással természetessé simul át. Segít az izomzat feszesebbé tételében, a törzs izomtámaszának stabilizálásában, az egyensúly megteremtésében. Rendszeres gyakorlással erősödik az immunrendszer, csökken a stressz, rugalmassá válik a gerincoszlop anélkül, hogy megerőltetnénk: tartást javít, alakot formál.

A gyakorlatok fajtája számos, atyja J. Pilates több mint 500 különfélét alakított ki, mi sem mutatja jobban ennek a tornának a személyre-szabottságát. Heti kétszer fél óra már látható eredményt hoz, rendszeressége akár ’kétnapontára’ is emelhető. Felépítésének a célja a teljes izomzat egyenletes és harmonikus átmozgatása, az izületek stabilizálása.

Az alsóbb izomcsoportok bevonása a mozgásba a pilatesben alapvetően fontos speciális légzéstechnikával történik Nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos, és ehhez elengedhetetlen a gyakorlatok alatt fenntartott figyelem.
A folyamatos tudatos légzés - hasonlóan a jógához – növeli a szervezet oxigénellátását, és ezzel arányosan fokozódik a fizikai teljesítmény is.
A közérzet és az ’egészség-érzet’ nagyban javul már az első pár gyakorlat után is. Ugyan ekkor még a pontosság nem alakult ki, de a gyakorlatok specialitása folytán mégis elkezdi kifejteni jótékony hatását.

A történet:

Joseph Humbertus Pilates (1880-1967) Németországban, Düsseldorf mellett született. Kiskorától kezdve asztmában és izületi fájdalmakban szenvedő vézna kisfiú volt, így korán rákényszerült a rendszeres testmozgásra, hogy javíthasson állapotán.
Egész életét a testedzés tanulmányozásába fektette, lelkesedése gyors tempóban hozott látványos eredményeket. Kamaszkorára már szép izmost testtel büszkélkedhetett, fel is kérték modellnek anatómiai rajzokhoz.

A világháború őt sem kímélte: internáló táborba került, ahol a túlélés érdekében tovább folytatta gyakorlatsorainak kidolgozását. Kiszabadulását követően háborús sérülteken rehabilitációs gyógytornáját alkalmazta, ami egybeolvasztotta a keleti mozgásvilág tudományát (jóga) és nyugati filozófia sajátosságait, a görög-római katonai tornák finomított technikáit is.

Első stúdióját 1926-ban nyitotta meg New Yorkban, az országba a lehetőségek miatt költözött, mivel ötletét hazájában nem ismerték el. Saját technikáját „Controll” – nak nevezte el, a kitalálóról pilates-re csak jóval később változott.
A korai időkben főként tánctanároknak oktatta, akik saját tanítványaiknak adták tovább. Ebből adódik, hogy számos híres és közkedvelt pilates-oktató táncos múlttal rendelkezik.

A tornagyakorlatok kedvező hatással vannak a hátgerincre, erősítik a hátizmokat, hasizmokat, lábizmokat, ülőizmokat. Pilates olyan programot állított össze, amelyben különböző segédeszközöket használt, pl.: szalagokat, fit labdát, súlyzókat. A talajon végezhető mozgások mellett a tréning tartalmaz speciális gépeken elvégezhető gyakorlatokat is. Ezek segítségével lehetővé válik az izomzatnak a szokványos ízületi terheléstől eltérő, nyújtással egyidejű erősítése.
Eredményessége a kis csoportos foglalkozásban is rejlik, egyszerre 10-nél több személlyel nem foglalkoznak, mivel a légzés és a mozdulatok technikája figyelmet és pontosságot igényel.


A Pilates a testet és annak mozgásait kontrollálja

Főként nyújtó és erősítő gyakorlatokból áll, amelyek a test középpontjára fókuszálnak. A számos különféle izomcsoportokra kidolgozott gyakorlatok segítenek megerősíteni, ruganyossá tenni a testet, a közben folyamatosan végzett tudatos légzés stresszoldó, és nyugtató hatással rendelkezik. Segítségével nő a teherbírás képessége, csökken és megszűnik a derék folytonos fájdalma, valamint a helytelen testtartás és ülőmunka okozta panaszok is elmúlnak.

A gyakorlatokat alapvetően a földön szőnyegen vagy kemény szivacson lehet végrehajtani, emiatt puha, kényelmes (enyhén bő vagy testhez simuló) ruhát érdemes felvenni, ami nem akadályoz a mozgásban. A cipő levétele kötelező, nincs is szükség rá, mezítláb sokkal kényelmesebb mozogni.
A torna alapvetően nem erősen fárasztó, nem emeli meg a pulzust jelentősen, a végrehajtás pedig személyre szóló nehézségűre van beállítva, kinek mi az aktuálisan könnyen elvégezhető. Nem a kifárasztás és a nehézség miatti lehetetlen kivitelezés a cél, hanem a megfelelő szintre könnyített mozdulatok pontos végrehajtása. Ezért nem csak idős korban vagy várandósság idején, hanem balesetet követően egyaránt sikerrel alkalmazható.

Pilates a kezdetek kezdetén elsősorban baleseti sérülések kezelésére fejlesztette ki módszerét, ennek megfelelően a mozgássorok nem terhelik meg a gerincet és az izületeket. Célja egy egészséges, erős test felépítése, a sérülés veszélye nélkül. A mozgássorok minden izmot egyenletesen mozgatnak át, így más edzésekkel ellentétben nem csak egy-egy testrészt, hanem a test teljes izomzatát erősítik. A folyamatában alkalmazott légzéstechnika fokozza a szervezet oxigénellátását, ami frissességet és erőt eredményez.

A cél itt nem az izomtérfogat látványos növelése, hanem hosszú, szálkás izomzat létrehozása, erős és karcsú végtagok kialakítása és az izületek mozgékonyságának növelése.
A jógához képest nagy különbség, hogy nem egy adott pózt tart meg hosszú időn keresztül, hanem az anatómiára épülő mozdulatsorozataival dinamikusan változó átmenetet valósít meg a speciális rendszerben felépített mozdulatok között.

Az egyszerűbb földön végezhető mozgássorozatok után speciális, rugókkal ellátott gépeken is lehet folytatni a gyakorlatokat, melyek lehetőséget adnak fokozatos, a természeteshez közelítő terhelésre, míg a nyúlások közben a nehezen elérhető izmok is fejleszthetőek. Az elnyújtott, lépcsőzetesen felépített, ritmikus mozdulatok javítják a koncentrációt, ellazító hatásúak és fokozzák hajlékonyságot. Pl.: A Reformernek nevezett pilates gépen egy kocsi a mozgó rész, melyet változtatható ellenállású rugók kötnek a vázhoz, ezt lábbal vagy kézzel, egy rúdra támaszkodva vagy csigákon átvetett kötelek segítségével lehet mozgatni. A rugók teszik lehetővé az izomzat fokozatos terhelését, így az izületek sérülése elkerülhető.

A Pilates módszer szimmetrikusan erősít, minden testtájékot egyenletesen, még a nehezen formálható fenék, comb és törzsizomzatot is.
A mozdulatok lágyak, áramlóak és kecsesek, ám ahhoz hogy ez kívülről ilyennek látszódjék, belülről hihetetlen koncentráció és kontroll szükséges. A rosszul beidegződött mozgásminták pedig megszűnnek.


Pilates 6 alapelve:

- Koncentráció: Nélkülözhetetlen a gyakorlatok pontos kivitelezéshez, az eredményességhez, melynek feltétele: „jelen légy, itt és most”. Az izmok nem ösztönös, hanem tudatos használata, így a figyelem a feladatra, a részletekre összpontosul.

- Légzés: A tudatos és helyes mellkasi légzés (orron át, has behúzva) könnyíti a mozgást és a koncentrációt, ruganyossá teszi az izmokat, segít a stressz leküzdésében és megnyugtatja a testet. A sorrend fontos: a mozdulatra való felkészüléskor történik a belégzés, a kilégzés pedig a mozdulat végrehajtásakor.

- Központosítás (összpontosítás) Centrum: A test fizikai központja, egyensúlypontja: a has, a hát alsó része, a far és a medence területe, melynek megerősítése a gerincoszlop támaszaként segíti a helyes testtartást, a belső szervek működését (nem nyomódnak stb.). Ezen a részen összpontosul az energia mielőtt az áramlását megkezdené, innét indul minden mozgás.

- Áramlás, folytonosság: Egymásba átvezető mozdulatok jelentik a folytonosság alapelvét, amely törekszik a természetességre. Hasonlóan a mindennapi élethez a mozdulatok nem különülnek el, az egyik mozdulat kapcsolatban áll a másikkal.

- Pontosság (precizitás): Törekvés a gyakorlatok összehangolása, minél tökéletesebb kivitelezése, mely növeli a hatékonyságot és a test munkavégzésének gazdaságosságát.

- Ellenőrzés (kontroll): Az izomtevékenységek koordinálását, gondosan eltervezett végrehajtását jelenti, amely biztosítja a mozgás pontosságát, kidolgozottságát. Alapja a gyakorlás, minél tökéletesebb, ellenőrzött kivitelezés.

Ajánlott annak, aki csak akarja:
- korosztálytól függetlenül nőknek, férfiaknak
- akik ülő vagy egyoldalú munkát végeznek
- koncentrációs zavarokkal küszködőknek
- állapotos nőknek
- mindenkinek, aki jól akarja magát érezni
- akik szeretnék megismerni testüket, izmaikat


(Mellék) – Hatásai:
- erőnlétnövelő
- állóképesség javító
- csontritkulás megelőző
- vérkeringés és anyagcsere –fokozó
- stresszoldó
- testtartás – javító
- immunrendszer – erősítő
- egyensúly - fejlesztő
- általános kimerültség – űző
- végtagfájdalom - csökkentő
- alváskönnyítő
- alakformáló
- hajlékonyító
- izület - mozgékonyító

 

ancsa - 2008-05-20 00:16:38
Már nagyon sok jót hallottam erről! Lassan ráveszem magam, hogy kipróbáljam.

 

 

 

Navigáció
Írások száma: 58
 
Kategóriák:
Novella ( 19 )
Versek ( 14 )
 
Partnereink
Takácsandrea fotográfus
Wellness Praktikák Blog