Keresés a lapon:
<< Vissza
A rúnák jelentése és használata (I. rész)
Sydd - 2007-08-30 14:22:02
Ezoterika, Filozófia, Művészet, Tudomány

A régi időkben az írástudó, rúnákat ismerő emberek, gyakorlatilag kiríttak a köznép soraiból ezzel a képességgel. Varázslóknak, bölcseknek gondolták őket, hozzájuk fordultak tanácsért, őket hívták, amikor segítségre volt szükségük. Csak a kiválasztottak férhettek hozzá a tudáshoz, kaptak engedélyt, hogy tanulják, és használják.

A rúnáknak számos ősi felhasználási módja ismert. Legelterjedtebb, hogy fára vésték az egyes jeleket, és a tűz mellett jövendölésre rúnát vetve próbálták megfejteni, mit hoz az eljövendő. A különleges harcosok rúnákkal megerősített kardot viseltek, akik megérdemelték azokat rúnákkal telerótt koporsóban helyezték végső nyugalomra, ezzel is mintegy megkönnyítve az átkelést a túlvilágra.

Manapság már nem fogunk kardba rúnákat vésni, és megfestett fejjel rohanni a csatákba, de a rúnák, mint szimbólumok segítségünkre lehetnek a mindennapi kérdések megválaszolásában, mint minden hasonló szimbólumkészlet (pl. tarot, ji king, angyalkártya ).

Rúna vásárolható kártya formában, illetve fakarikákra vagy négyzetekre vésett rúnakészletek is, amelyek gyönyörű fadobozban vagy kis textilzacskóban kaphatóak. Mivel számos ilyen létezik, amit előző cikkemben is említettem (A rúnák és történetük -> Archívum), ezért érdemes kiválasztani egyet, és azt tanulmányozni. Ezen rúnakészletek egyes elemeinek száma is különbözik, illetve egy-egy jel írásmódja is. A leginkább elterjedtek talán az Elder Futhark (24 jel), a Younger Futhark (16 jel), és az Armanen (18 jel).

Tény, ami tény, a legegyszerűbb talán, ha a kiválasztott rúnakészletet egy egyszerű tollal felrajzoljuk kis kártyákra, és máris kezünkben a megfelelő eszköz a használatra, ennél több nem is kell kezdetnek.

A rúnák használata

A rúnák jó szolgálatot tudnak tenni, hogyha választ keresel egy kérdésre. A jövő folyamatos változásban van, és a következő pillanatot, mindig az azt megelőzők hatása építi fel. Így nem tanácsolom senkinek, hogy a jövőt próbálja kibogarászni a kártyákból, azt viszont annál inkább, hogy a jelenről kapott teljesebb képpel, és a jelen jobb megértésével hozzásegítsd magad a számodra legmegfelelőbb döntéshez, jövőhöz.
Egy kis intuíció, és a szimbólumok ismerete szükséges, hogy elkezdd használni őket. Amennyiben a kártyaformát választod, számos kirakási módszer létezik, amik közül ismertetek is egy-kettőt, de lehet találni ilyesmit például Tarot kártyával foglalkozó könyvekben is, amik a rúnáknál is teljesen megfelelnek a célnak.

Ne azt várd a rúnáktól, hogy megmondják a választ, inkább úgy tekints rájuk, mint egy értékes segítőtársra, akik azért vannak, hogy elindítsák a gondolataid, és mederként szolgáljanak nekik. A válasz „benned” van, a rúnák célja, hogy segítsenek a megtalálásában.
Az egyes szimbólumok szűrők, amin keresztül mélyebben megvizsgálhatod önmagad.
A válasz mindig az, amit elfogadsz. Hogyha találsz egy választ, de még hiányod van, keress tovább, tégy föl újabb kérdéseket, és menj mindig addig, amíg teljesen kiirtottad a hiányt, és a lehető legtisztább döntést tudod meghozni.
Az is hasznos lehet, hogyha egy kérdést többféleképpen megfogalmazol, mert ezzel is az egyes „kérdéskör” különböző oldalait gondolod végig. A rúnák szimbólumai segíteni fognak ebben.

Üres rúna – az üres kártya lehet egy összekötés kettő között, egy kis idő, a gondolkodásra, várakozás, pihenés, kikapcsolódás. Használata ilyen is-is dolog, néhol lehet vele találkozni, de nem mindenhol. A te döntésed, hogy használni akarod-e.
Negatív jelentések használatával kapcsolatban annyit említenék meg, hogy van lehetőség a kártyákat bizonyos értelemben fordított módon értelmezni, de többnyire ez szükségtelen, illetve néhány kirakási módnál (főképp kártyák esetén) egyenesen zavaró. Az egyes jelek egymás után következéséből, a személyes meglátásodból, a kérdés jellegéből következtethetsz akár „fordított” értelemre is, függetlenül attól, hogy egy jel fejjel lefelé áll-e fizikailag. Faragott pálcikák vagy korongok esetén lehetne inkább értelme fizikai fordítottság vizsgálatának is.

Rúnavetés (faragott rúnák)

Rúna vetésekor a legegyszerűbb módszer, ha kiöntöd egy ruhára az összes rúnát, vagy belemarkolsz a zsákba, és úgy szórod szét őket. Az egyes rúnákat többféleképpen lehet vizsgálni ebben az esetben. Az egyik, szerintem jó módszer, amikor meghatározod a rúnák szétszóródásának helyét, ennek veszed a középpontját, és az egyes rúnák egymáshoz viszonyított helyzetét. Például, hogyha a középponton keresztül halad a két rúnát összekötő vonal, akkor azok „egymással szemben állhatnak”, hogyha közel tartózkodnak egymáshoz, akkor „segíthetik egymást”, de sugallhat egy forma feszültséget is két közeli rúna között. Ezenkívül elnyomhatják egymást, támaszkodhatnak egymáson, kiegészíthetik egymást..stb. Ilyen fejtegetésben több értelme van a fordított (negatív) rúnáknak is.

Másik lehetőség, hogy az Elder Futharkot 3 részre osztod. Ez a három keletkezett rész a 3 Aettir (rúnasor). Az első Aettir a fizikai, a második a lelki, a harmadik a szellemi tartalmakat hordozza magában.
Egy kört fel kell osztani 8 egyenlő részre, és ezekbe berajzolni az adott Aettir rúnáit. Így kapunk három kört, ezeket a köröket Airtoknak nevezik.. Ezek fizikai, lelki és szellemi területeket fognak szimbolizálni. Ezeknek a köröknek a közepébe kell bedobni, vagy beejteni a rúnákat, és a szétszóródás alapján az egyes rúnákat az alattuk lévő nyolcadhoz képest kell értelmezni.

Kártyarakási módok

 

Öt-rúna kirakás

Horizontálisan: múlt (2), jelen (1), jövő (5)
A jelen fölött a segítő kéz (3).
A jelen alatt a probléma aspektura, amire figyelni kell (4)

 

 

 

 

Hét rúna kirakás

A kártyákat kettesével kell olvasni.
1-2. kártya: ez a jelen, a kérdés, a probléma, a hiány
3-4. kártya: azok a múltbeli események, amik ide vezettek
5-6. kártya: mit kell tenni, hogy a célod elérd?
7. kártya: maga a végcél

Egyszerű kirakás

A legegyszerűbb kirakási módszer, de nem biztos, hogy a legegyszerűbb megfejteni is, mivel ez a legszabadabb.
Megfogalmazol egy kérdést, és az összekevert pakliból leteszed a kártyákat egyenként, egymás mellé. Gyakorlatilag lehet akármennyi kártya, ahogy neked kényelmes, és ahogy még képes vagy olvasni őket.
Az egyes kártyákat lerakásuk közben érdemes külön szimbólumokként vizsgálni, és folyamatosan hozzájuk kapcsolódóan a többit. Az egyes kérdéseket a lehető legjobban szűkíteni kell, és figyelni arra, hogy lerakás közben milyen újabb kérdés merül fel. Semmiképpen nem szabad ragaszkodni az első kérdéshez, ha közben az egyik válaszból új gondolat fakadt, azt tovább kell vinni.
Kezdetben sokat segíthet, hogyha meghatározod az egyes helyek tulajdonságát, ahova kártyát helyezel - kérdés okát, múltját, jelenét, a célod, a cselekvést, a tulajdonságot, amit keresel, a hiányokat -, így az egyes kártyák lerakásánál ezekre koncentrálsz.

Kártyával is lehet Airtokat alkalmazni, de szerintem el lehet lenni nélkülük, mivel úgyis a kérdés a meghatározó. Az Airt körök csak könnyen szétfolyatják a rúnák mondanivalóját.

 

sb - 2009-12-02 10:38:51
évek óta vetek rúnát ha fontos kérdésre keresem a választ, egyre jobban érzem őket,és egyre tisztábban át tudom látni a problémás helyzeteket a segitségükkel.

 

 

 

Navigáció
Írások száma: 58
 
Kategóriák:
Novella ( 19 )
Versek ( 14 )
 
Partnereink
Takácsandrea fotográfus
Wellness Praktikák Blog