Keresés a lapon:
<< Vissza
A Mabinogi négy ága – első rész
Aithinne - 2007-08-30 14:36:24
Könyvek, Mitológia, Történelem

A Mabinogi négy ágának (Pedair Canic y Mabinogi) születése arra az időre tehető, amikor a normannok fokozatosan meghódították Wales-t: 11. század vége - 12. század eleje. Szerzője feltehetőleg a dél-walesiDyfed-ben élt, és szájhagyomány útján fennmaradt mitológiai töredékeket (Triádok- Trioedd Ynys Prydain) olvasztott egybe írói fantáziájával, hogy pótolja a hiányzó, elfelejtett részeket. Választékos fogalmazásmódja, erkölcsi meggyőződése és a törvények széles ismerete, arra a feltételezésre ad okot, hogy az író esetleg egyházi személy lehetett. A szereplők a cselekmények során, számtalanszor tesznek esküt „Isten” előtt, ha szavukat igazolni akarják, ez is csak erősíti az író személyének egyházi lehetőségét.
Majd a történetet kéziratba már egy teljesen más személy rögzítette (valószínűleg később is élt), aki inkább latin nyelvismerettel, kifinomult nyelvhasználattal volt felszerelkezve, mint írói vénával.

Két írásos emlék maradt így fenn: a Rhydderchi fehér kódex(Llyfr Gwyn Rhydderch) és a Hergesti piros kódex(Llyfr Coch Hergest), melyekben összesen tizenegy különálló (bár sokszor egymáshoz kapcsolódó) történet található. Lady Charlotte Guest fordította le ezt a két kódexet a 19. században, tőle ered a négy egymáshoz kapcsolódó történet összefoglaló elnevezése: Mabinogion(amire helytelenül a szóalak többes számát értette, így továbbiakban is Mabinogi néven szerepel nálam). A tizenegy történetet Lady Charlotte még egy Taliesin-nek (Hanes Taliesin) tulajdonított elbeszéléssel egészítette ki végül.
Kétféle fordítás is létezik: Gwyn Jones és Thomas Jones, valamint Patrick K. Ford.

A 12 történetből most 4-et, vagyis a Mabinogi négy ágát fogom röviden elbeszélni.



Mabinogi első ága:

Pwyll, Dyfed hercegének két története


Pwyll, Dyfed Hercege,Dyfed hét cantref-jének volt az ura. Főudvarába érkezve kedve támadt egy frissítő vadászatra, így felkerekedett Glyn Cuch(’komor hegyszoros’) felé.
Kíséretét vesztve, kutyáit követve jutott egy hófehér szarvasbika nyomára, melyet egy kísérteties kutyafalka követett. Színük fényes fehér volt, míg fülük élénk vörös. Hamarosan gazdájuk is megérkezett, és éppen látta, ahogy Pwyll a fehér ebeket kergeti el, és a sajátjait pedig a vadra ereszti. Arawn, Annwfn (Annwn) (’túlvilág’) királyaként bemutatkozó férfi dühös lett a látottak miatt, s engesztelésül Pwyll-t modortalansága miatt egy feladat elvégzésére kötelezi, hogy haragja csillapodjék.
Egy teljes év múlva kellene Arawn-nak megküzdenie egy rivális uralkodóval, Hafgan-al (’nyári fehér’), ezt a küldetést bízza Pwyll-re. Egy évig felveszik a másik alakját, egymás királyságát irányítják, úgy, hogy népük nem tudhat a cseréről.

Pwyll jól irányította Annwfn királyságát, Arawn feleségéhez sem ért hozzá, csak szavaival szórakoztatta. Amint eljött a párviadal ideje, megküzdöttek és Pwyll Arawn képében egy csapással halálosan megsebesítette Hafgan-t, aki a második kegyelemcsapásért már a porban csúszva esdekelt, de Dyfed hercege emlékezett a király szavaira a veszélyről: egyszer szabad csak lecsapni rá, mert a második feltámasztaná. Győzelme teljes lett, így ellenfele halála után újra egyesítette Annwfn királyságát.

Eljött a találkozó ideje Glyn Cuch-nál, Arawn elégedetten vette vissza régi királyságát, s fogadta barátjává Pwyll-t, aki még felesége tisztaságát is hűen őrizte. Hazatérve Dyfed hercege is örömmel látta, hogy Annwfn ura sem tétlenkedett, ez alatt az egy év alatt még tovább öregbítette hírnevét.
A túlvilágon tett szolgálataiért kiérdemelte a Pwyll Penn Annwfn (’Annwfn ura’) nevet.

***

Egy alkalommal Pwyll kísérőivel felsétált Gorsedd Arbeth dombjára, mely a lakomák helyszínéül szolgáló udvar felett állt, és az a hír járta róla, hogy ha nemes szülöttű ül le ott, akkor vagy csodát lát, vagy sebeket és csapásokat szenved el.
Hamarosan be is következett a csoda: aranyruhába öltözött, fehér paripán lovagló hölgyet láttak egyedül poroszkálni az úton. Hiába menesztette legjobb lovát és lovasát a hölgy nyomába Pwyll, azok csak nem érték utol, varázslat akadályozta őket, sokadik próbálkozást követően maga az uralkodó lovagolt utána, s tudakolta meg nevét. A szépség felfedte csodálatosan páratlan arcát, s Rhiannon, Hyfaidd (vagy Hefeydd) Hen lányaként mutatkozott be.
Küldetésének célja pedig nem volt más, minthogy találkozzon Pwyll-el kibe régtől szerelmes, ugyanis apja nem engedi szabad választását, és más férfihoz akarja kényszeríteni. Miután Dyfed ura is bevallotta érzéseit, s hogy nincs ellenére a frigy, megbeszélték: egy év múlva találkoznak a Rhiannon által előkészített lakomán, ahol egybekelnek.

Amint eltelt az egy év, az uralkodó elindult udvartartásával együtt, hogy beváltsa ígéretét, s megkössék a frigyet. A nagy lakodalom alatt fiatal férfi érkezett, aki kérte, teljesítsék egy kívánságát. Pwyll örömében, és az előző történethez hasonló meggondolatlanágában azt felelte, teljesíti, ha lehetősége van rá. Rhiannon szavai ébresztették csak rá hatalmas tévedésére, az ifjú nem más, mint arájának korábbi vőlegénye: Gwawl, Clud fia, kinek kívánsága a menyasszony és a hozzá tartozó lakoma volt. Pwyll kénytelen ígéretet tenni a kérés teljesítésére, hiszen szavát adta. Azonban az eszes arán nem lehetett ilyen könnyen kifogni, egy varázszsákot adott át szerelmének, s kiköti, hogy mikor kell, használja azt, s hozza század lovasát is magával. Egy évvel későbbre ígéri a lakomát Gwawl-nak.
A kiszabott idő elteltével megkezdődött a Clud fiának szánt lakodalom, miközben egy talpig rongyos alak, az álruhás Pwyll lépett a terembe, kinek egy kívánsága volt csupán: töltsék meg zsákját mindenféle jóval. Örömében Gwawl meg is ígérte, nem sejtvén a furfangot. Ám mivel varázszsákról volt szó, az bizony csak nem telt meg, a koldus megadta a választ: a zsák addig nem fog megtelni, amíg a gazdag földesúr le nem tapossa tartalmát. Rhiannon unszolására a vőlegénynek sem kellett több, beleugrott, és taposni kezdte, ám ekkor a rongyos ’uralkodó’ felrántotta a zsák száját, s belekötözte Gwawl-t. Megfújta kürtjét, s azonnal megérkezett bátor százada, elfogták a lakomán résztvevő ellent. Ezután mindenki belerúgott-ütött a zsákba, borzjátékot játszva, addig, amíg a csúnyán megvert Gwawl meg nem ígérte, hogy nem áll bosszút rajtuk, s Rhiannon apja Hyfaidd is biztosítékot tett érte, ekkor elengedték.
Tovább zajlott a lakodalom, s utána haza is tértek otthonukba Dyfed-be.

Boldogságuk múló életűnek bizonyult, örökösük még három év elteltével sem született, ekkor uralkodójuk elé járultak az ország nagy férfijai kérésükkel, hogy válasszon új arát, mert örökösre nagy szükség van. Egy év haladékot kért Pwyll, amit be is tudtak tartani, hamarosan gyermeke született Rhiannon-nak Arbeth-ben. Nőket rendeltek a friss anya és gyermeke mellé vigyázónak, ám azok elaludtak, s mire felébredtek, már nyoma veszett a kis trónörökösnek. Félelmükben a büntetéstől az asszonyok az anya ellen vallottak, azt állították megölte gyermekét. Pwyll nem bírta elzavarni szeretett feleségét, így kénytelenségből büntetést osztott rá: minden nap kint kell ülnie a várkapunál, s az összes arra járónak el kell beszélnie történetét, s felajánlania, hogy viszi a hátán az utazót, ha akarja.

Wales egy távoli szegletében GwentIsCoed-ben is gondokkal küzdött TeyrnonTwryfLiant(Teyrnon Twrf Lient) király: minden év május elsején, azaz Calan Mai napján megellett legszebb kancája, ám az azt követő első éjszakán azonmód nyoma is veszett, így ment ez már sok éve. Teyrnon elhatározta, hogy ezen az éjszakán majd kifigyeli mi történik a csikóval. Alig telt el sötétedés után egy kis idő, egy karmos mancs nyúlt be az ablakon és elragadta a csikót, az eszmélő Teyrnon–nak sem kellett több, azonnal lecsapott kardjával a betolakodóra. Kirohant az ajtón, hogy megnézze miféle dolog az, ami ilyet cselekedett, a nagy sötétségben azonban nem látott semmit, így visszatérve az istállóba egy finom kelmékbe bugyolált kisdedet talált.
Mivel feleségével gyermektelenek voltak, így magához vették a kisfiút, és elnevezték AranyhajúGwri-nek. Ahogy az idő telt, a figyelmes szülők egyre inkább vélték felfedezni fogadott gyermekük arcában Pwyll, Dyfed hercegének (Annwfn urának) vonásait.
Miután hallottak Pwyll fiának eltűnéséről, és Rhiannon büntetéséről, felkerekedtek és elvitték a fiút az udvarba, ahol szülei felismerték ruháiról és arcáról, így Rhiannon mentesült a megalázó ’gond' (büntetés) alól, s emiatt a Pryderi(aggodalom, gond) nevet adták az előkerült gyereknek. (Teljes nevén: Pryderi ap Pwyll PennAnnwfn.)

Apja halála után Pryderi uralta Dyfed hét cantref-jét, majd miután meghódította, Seisyllwch hét cantref-jét (Ystrad Tywi három cantref-je + Ceredigiawn négy cantref-je) is vigyázta.
Később feleséget választott magának, aki Cigfa volt, Gwyn Gohoyw lánya, aki Gloyw WalltLydan fia, aki Casnar Wledig fia, aki egy a Sziget nagy szülöttjeiből. De ez már egy másik történet. :)

 

Anna - 2009-10-31 14:51:25
Szia! Engem nagyon érdekelne a Mabinogi további három ága! Megkérdezhetem, hogy honnan a tudásod? Anna

 

Anwar - 2012-03-30 09:58:00
Szervusz!Nagyon tetszik az oldal!Az, hogy a ckeikk szellősen, jf3l e1tle1thatf3an szerkesztettek, a te9me1k (sze1momra) e9rdekesek, a fogalmaze1s tiszta e9s vile1gos.Magam is rendszeres olvasf3ja vagyok a haze1nkban megjelenő sze1medte1stechnikai magazinoknak e9s e9rdekel minden, ami technika.Csak edgy tove1bb!dcdvf6zlettel: Bandi

 

 

 

Navigáció
Írások száma: 58
 
Kategóriák:
Novella ( 19 )
Versek ( 14 )
 
Partnereink
Takácsandrea fotográfus
Wellness Praktikák Blog