Keresés a lapon:
<< Vissza
Bűn
Sydd - 2007-08-30 14:26:22
Novella

Az eső hatalmas cseppekben szúrt a laza, homokos talajba apró krátereket, percek alatt alakítva a hold millió éves felszínét a tóparti fennsík földjén. A sűrű, ragacsos égi fellegek szürke tompaságából aláhulló hol-hol megcsillanó gyémántokat az átszűrődő keskeny fénynyalábok ametiszt és rubin zuhataggá változtatták. Miként a sima víztükör bugyogva fodrozódott a tejfölös ködlepel alatt, morgott s krákogott, mintha a mélyben ezer tűzhányó bőgte volna istenek szomorú dalát, izzadságot mosott a vihar; hogy munka nehezét feledtesse. De a kéz járt, s megnyugvást nem talált, mert mi hajtotta s vitte - akarat azon túl nem győzhet. Vaskarom markolt a latyakba újból s újból, reményvesztett harcot vívva a földisten inakkal borított teste ellen.

Izom megfeszült a sötét, hegek borította bőr alatt, csupasz testbe tűk árja hatolt belé. Fájdalmát nyögte, ha fekve tűrte, s kábítva tudatát, távolból, hogy a szenvedés őhozzá el ne érhessen. De nem ő, aki ezt megtette, vagy megtehette, mert a lehetőséget csak a nyugalom s csönd vonzza, nem e vak őrület, mit meggyötört elme elviselni nem tudott. Roppant, s szakadt megint; nem látott szikrát, csillámot, mily tündöklő fényeket körötte, csak sötétet, ami fényt nem tűr, s ezüst ragyogás ellen kárhozattal felelve lázad, míg bírja, ki áll.

Ki állt nem kiált, csak újból lesújt, mar; s sosem végez már. A test feküdt, félig elnyelte már a mocsár, mit a homokból a vihar kavart, s nyugta nem volt.

Az izom feszült, az ember ásott.
Míg munkáját be nem fejezi, s hibáját jóvá nem teszi, hiába e köd, nem takarhatja, ami történt, de takarja a megbocsátást, ami elhatolni bár képtelen, csillagként hullik a tó fölött, de figyelmet nem érdemel.

Bitó jön, s bitó elől nincs menekvés. Akit láncon húz az örök, húsát lenyúzza a karom, mi szemébe váj. Mert míg a tó dühös, s a test oly különös, szinte úszva suttogja - gyilkos vagy - addig kéz mozog, a marok újból lesújt, s az eső tovább hull.

(2004. nyár)

 

 

 

Navigáció
Írások száma: 58
 
Kategóriák:
Novella ( 19 )
Versek ( 14 )
 
Partnereink
Takácsandrea fotográfus
Wellness Praktikák Blog